Klar på en ”selfie”.
Klar på en ”selfie”.

Af Solveig Hansen

Pludselig, her i efteråret, blev jeg inviteret med på en kigger – på fem afsnit af ”24 TIMER”, med MIT fokus på det afsnit, hvor Irvin har forklædt sig som kørestolsbruger.

På sin facebookprofil skrev Irvin 7. september:
I dag har Fotograf Karin Gedsø taget portræt-billeder af mig, som skal bruges i forbindelse med udgivelsen af mit nyeste projekt, serien “24 TIMER” – En serie hvor jeg bytter livet som Multikunstner ud, for at afprøve, hvordan det er at være henholdsvis skralder, niqab-klædt, kørestolsbruger, drag queen og nudist.

– Er det muligt at “overleve” et helt døgn, kun ved at spise mad fra containere?

– Kan man undgå at blive begloet, når man er iført niqab?

– Hvor svært er det egentlig at lave hverdagsting, når man er fastspændt til en kørestol?

– Kan en Drag Queen camouflere mig bag en masse lag makeup lige så godt som Rikke fra Riistyle Makeup & Hår?

– Og sidst men ikke mindst: Hvordan er det at smide ALT tøjet og slippe sig løs i naturen?

Irvin kalder sig selv et krigsbarn. Søn af to krigsflygtninge fra det tidligere Jugoslavien, der fandt kærligheden, efter de begge var flygtet til Danmark. Hans borgerlige navn er Irvin Beckovic, men som så mange andre kunstnere har han fået sig et kunstnernavn: Irvin Von Beckovic, født i marts 2000 som bosnier (født og opvokset i Galten, ateist, men søn af muslimske forældre).
Irvin kalder sig multikunstner og har udgivet en børnebog for voksne: ”Bamse Brun indtager verdenen.”
Med denne viden i bagagen var jeg pirret, og nu vil jeg invitere DIG med på en kigger:

Fastspændt til en kørestol

I en facebookgruppe for kørestolsbrugere i hele landet efterlyste Irvin en stolebruger, der ville bruge lidt tid på at fortælle om, hvad man skal passe på og være opmærksom på i en kørestol, og hvilke udfordringer, man kan opleve. Rasmus Lund inviterede Irvin på besøg og fortalte beredvilligt om kantstene, op- og nedkørsler og udfordringerne, når man skal på toilet – i grunden ikke noget, Irvin havde tænkt særligt over, men i afsnittet ”med benspænd” fik han sin sag for. Vi kommer ikke med bag lukkede døre, men fotografen Oskar var bekymret over varigheden og spurgte flere gange ind til, om alt var ok?

Irvin oplevede på egen krop de mange nysgerrige blikke i gågaden, hvor svært det var at forcere opkørsler og ujævne belægninger, hvordan fodgængerne i et lyskryds brager frem og tilbage, hvor ondt, man kan få i sine arme og hvor besværligt det kan blive blot at hente en kop kaffe. Rasmus, der var med til præ-release forklarede, at døråbninger og dørtrin kan drille og i værste fald forhindre ham i at deltage, at livet i stol kræver nøje planlægning – og hvor vildt frustrerende det er, hvis ekspedienter og andre henvender sig til hans hjælper i stedet for til ham selv.

Klar på en selfie

I de fire andre afsnit kan vi opleve Irvin som skralder, Drag Queen, nudist og klædt i niqab, for er maskeforbuddet ikke blot et forklædt forsøg på at forbyde Burka og Niqab?
24 timer finder du på YouTube, første afsnit kan ses tirsdag den 22. oktober og afsnittene bliver offentliggjort med en uges mellemrum.
Irvin vil gerne skubbe lidt til os, pille ved vores fordomme – og sin unge alder til trods har han flirtet med mange roller og er frisk på nye. Makkeren Oskar er klar med sine kameraer og er med til at forevige både planlagte og spontane stunts, som da Irvin og Mads som Drag Queens i gadebilledet i Horsens bliver mødt af et ældre par, der pænt spørger om muligheden for ”selfies”

Se billedgalleri på “Med på en kigger”

 

Velkommen til præ-release på 24 timer.
Velkommen til præ-release på 24 timer.

 

Fastspændt til en kørestol.
Fastspændt til en kørestol.

 

Hvor putter man kaffen?
Hvor putter man kaffen?

 

Her kunne man tage præ-release-selfies med de anvendte rekvisitter. Irvin og Oskar.
Her kunne man tage præ-release-selfies med de anvendte rekvisitter. Irvin og Oskar.

 

Klar på en ”selfie”.
Klar på en ”selfie”.