Kurrejseklubben, Rejseberetning fra maj 2019

Af Solveig Hansen

For ca. tyve år siden besluttede Inger Aasted, at det gode udbytte, hun fik af ophold på det polske Sanatorium Agat, skulle andre danskere også have mulighed for. Siden har hun arrangeret busrejser til kurbyen Cieplice ved foden af Sudeterbjergene hvert forår og efterår, så vi kan vælge to, tre eller fire uger med træning og behandlinger, alt sammen lægeordineret og krydret med udflugter, koncerter og hyggestunder i biblioteket. Der er rig lejlighed til vandreture i byens parker, i den smukke gågade, rundt til imposante bygninger og de mere ydmyge stræder til fx markeder med klart østeuropæisk præg, skønt Polen er med i EU.

Husk at hvile
– Husk at hvile efter behandlingerne, formaner Inger, da hun søndag eftermiddag viser ”de nye” rundt og forklarer om behandlingerne. Hun sætter en ære i, at alle har det bedst muligt, og i den femstjernede bus til og fra Aarhus Musikhus er der derfor også reserveret dobbeltsæder til alle deltagere. Vi bliver opfordret til at medbringe pude og tæppe, så vi kan gøre os det behageligt.
Med i prisen er busturen med fri kaffe, indkvartering i enkelt- eller dobbeltværelse, fuld forplejning, og til to uger hører 25 behandlinger og 10 ture i det nærliggende spa- og termalbadeland, hvor Inger morgenfrisk byder op til bassinøvelser fra halv otte til otte på hverdagene.

Tilkøb
Efter 14 timers rejse ankommer vi til sen aftensmad lørdag, og allerede søndag morgen har vi tid ved lægen. Vi har i bussen udfyldt et skema med helbredsoplysninger, så det går tjept ved lægen, hvor både Inger og fungerende tolk, Anna Szwarc fra Marketing, hjælper med at skabe fælles forståelse for skavanker, muligheder og ønsker. Der bliver lyttet og målt blodtryk, spurgt ind til bestemte sygdomme, om der er metal i kroppen og andet, der giver en pejling på, hvilke behandlinger, der skal i spil og hvilke, der skal undgås – fx er magnetterapi ikke et tilbud til dem, der har metal i kroppen. Flere af os har været her før og har ønsker til vores skema, og føler vi ikke, 25 behandlinger er nok, kan vi tilkøbe, men kun med lægens accept. Der skal fem af en slags, før den giver fuldt udbytte. Jeg vælger som ”altid” både individuel og holdgymnastik samt øvelser på brikse, der bevæger sig. Jeg vælger også massage og forsøger mig med inhalationer, da jeg siden påske har døjet med en kold lungebetændelse. Nyt på mit program er også et kulsyrebad (tør), der styrker immunsystemet og bedrer blodtilførslen til muskelvævet.

Oplevelser
En flot spadseretur til Skovens Perle er første udflugt, desværre falder den samme dag, som min krop vælger at reagere ustyrligt på de udrensende behandlinger, så jeg må nøjes med de andres begejstrede beretninger dagen efter. De klassiske koncerter vælger jeg fra, jeg har brug for alenetid med pc, bøger og tidligt i seng, mens lørdagens udflugt bliver nydt i fulde drag. Vi besøger bl.a. et krystalværksted, en glaspuster og et slot, der er genopbygget over mange år, og hvor det er muligt at købe hør-klæder, kunsthåndværk, honning, cremer osv. Vi bliver naturligvis også bænket et par gange undervejs og godt beværtet i charmerende omgivelser.

Tilgængelighed
Bussen har ingen lift, men alle er flinke til at give en hånd. Er man fx kørestolsbruger, kan rejsen gøres i egen bil, det er der to par, der har valgt dette forår, dels for at komme nemt rundt hernede, for at kunne gøre turen i eget tempo og for den enes vedkommende for at have hunden med OG undgå køresyge. Jeg har uden problemer min kørestol og mit badeben med i bussen, og har tidligere også haft min trehjulede løbecykel med. Agat har elevatorer og handicaptoiletter på alle etager samt i al fald fire værelser fuldt tilpasset kørestolsbrugere. Jeg får et almindeligt værelse med brusekabine og trin ud til altanen, og med lidt møje overvindes de små besværligheder. Turene rundt i park og by er ad gode stier og gader med fin belægning, men desværre også ad fliser og brosten, der gør turene i kørestol ret strabadserende. Derfor vælger jeg termalbadet fra efter et enkelt besøg. Selvom det er skønt med ude- og indebassiner, bobler og dyser, saunaer og dampbad, så koster det for meget på energiregnskabet at skrumple frem og tilbage – men jeg kan tage afsted som turist, leje mig ind på fx Agat uden behandlinger og kun vælge termalbadet (der naturligvis har reserverede pladser til invalidebiler tæt ved indgangen) og fx købe mudderbade og aromatisk, kinesisk, indisk eller bambusmassage nede i byen, vælge anden luksus hos byens kosmetologer, gå billigt til optiker og tandlæge. Åh ja, mulighederne er mange, og polakkerne et venligt værtsfolk.

Protest
Fysioterapeuterne havde skilte på fra torsdag i min ”første” uge, hvor der med rød tusch var skrevet PROTEST.
– Der er landsdækkende oprør fra de dårligt lønnede, hårdt arbejdende fysser, får jeg at vide, da jeg spørger ind. Måske havner det i strejke og protestmarcher? Jeg krydser fingre for, at protesterne høres og forholdene forbedres. Alle fortjener at blive behandlet ordentligt, og så må priserne gerne stige!
Rejsebeskrivelsen er fra 2019, men jeg håber at komme afsted igen i 2022.

Boks
Find dit kurophold på hjemmesiden sanatorium-agat.pl, hvor Inger har sine egne undersider. To uger med bus osv. koster i 2022 8.650. Ved alternativ transport er det nok et par tusind billigere, så måske kør-selv eller flyve? Man skal påregne kurskat hhv. evt. p-afgift på godt 10,- kroner om dagen.

Fototekster

1: Rundvisningen ender i gymnastiksalen, der må benyttes i fritiden, bare man er mindst to, der følges.

2: Kurbyen Cieplice ligger smukt for foden af Sudeterbjergene. Udsigt fra min altan på 3. sal.

3: Renovering af parkanlægget er bl.a. EU-støttet.

4: a, b og/eller c: Schloss Lomnitz er blandt egnens 145 slotte, der efter murens fald blev købt og renoveret som en vigtig del af kulturarven i det tidligere Schlesien, nu Dolnoslaskie.