Af konsulent i Dansk Handicap Forbund, Stig Langvad.

Omkring den 1. april starter Rehab-Golf op igen i 20 golfklubber, fordelt ud over Danmark. Det er ikke almindelig golf. Det er golf for personer med fysisk handicap, fx sklerose, amputation eller blodprop. Rehab-Golf er ikke traditionel konkurrencesport, men har fokus på den fysiske og sociale rehabilitering, den daglige såvel som den livsvarige.

Forskningen i Tyskland, hvor Rehab-Golf startede, har vist det nytter for personer med fysisk handicap at spille golf. De får frisk luft. De får mere bevægelse. De får bedre balance. Derfor er det godt for den fysiske rehabilitering, som forbedrer muligheden for fysisk at kunne klare dagligdagens udfordringer, hjemme såvel som ude.

Den positive fysiske nytteværdi ved Rehab-Golf er i sig selv grund nok til at tilmelde sig i en af de 20 golfklubber, men der er meget mere værdi at hente ved at spille Rehab-Golf.

Der er også en klar social gevinst. Spillerne med fysisk handicap får også nogle gode sociale fællesskaber og oplevelser. Der opstår gode kammeratskaber. Træningen går ofte over til en kop kaffe, en øl eller endda en fælles frokost i klubbens café og med snak om dit og dat. Så den sociale rehabilitering skal man ikke undervurdere. Holdstørrelsen i Rehab-Golf er meget forskellig fra klub til klub. I nogle klubber er der 5-10 spillere pr. gang og i andre som fx Roskilde møder 35-40 spillere frem hver eneste fredag i sommerhalvåret.

”Det bedste er stadig at komme ud og gå med rødderne, som jeg efterhånden har kendt i lang tid. Vi går rundt og pjatter lidt med hinanden, for om fredagen er hyggen vigtigere end golfspillet, og efterfølgende sidder vi og får en øl eller et stykke mad sammen i klubben”, Kenneth Daugaard.

Det særlige ved Rehab-Golf er, at det foregår på samme tidspunkt på samme ugedag uge efter uge, i sommerhalvåret, fx fredag formiddag. Der er ingen pres på deltagerne fra dem, der kommer bagved. Der er tid til at slå et kort slag og måske et skævt. Det foregår på en kortere bane og ikke en normal bane med 18 huller.

Rehab-Golf har vundet indpas i Danmark. Først var det Roskilde golfklub og derefter Holstebro. Nu er der 20 klubber med Rehab-Golf, så der er mellem 100 og 150 med fysisk handicap, der møder frem for at spille golf og mødes med kammeraterne fra golfbanen. Rehab-Golf er en stor succes for spillerne med fysisk handicap. Man skal i princippet blot kunne stå og slå for at spille.

Det er imidlertid ikke alle, der selv kan klare alt omkring spillet, fx hente golfbolden inde i buskadset. Derfor er der altid frivillige hjælpere til stede, når spillerne samles til Rehab-Golf. Det kan være spillernes egne pårørende eller andre spillere fra golfklubben. Der er også mange steder, hvor klubbens trænere og instruktører hjælper til med at få spillere med fysisk handicap godt i gang. Der er også adgang til golfvogne, som kan hjælpe med at få spillerne rundt på banen, og hvis man ikke selv har golfudstyret i orden, kan man låne eller få andres overskydende udstyr, fordi golfspillere har MEGET udstyr.

Man kan sagtens udvikle sig fra at spille Rehab-Golf til at spille som helt almindeligt medlem i golfklubben, men så bliver det til almindeligt kontingent, og ikke det reducerede kontingent, som er fastsat, fordi deltagerne ikke kan spille på alle tider og på alle baner.

Der er ingen grund til at holde sig tilbage. Det kan godt være, at der kun er 20 klubber på nuværende tidspunkt, og det kan godt være, at der er langt til den nærmeste klub, men hvis ikke personer med fysisk handicap slutter op om klubbernes sociale engagement, så breder Rehab-Rehab-Golf sig ikke til flere klubber.

Der kan læses mere om Rehab-Golf, og man kan finde klubberne på denne hjemmeside: rehab-golf.dk.