Af Solveig Hansen

GAIA blev grundlagt i 2002 og er via knopskydninger vokset sig til at danne ramme om en håndfuld værksteder, et museum, en café og en butik. 65 brugere fra Randers og nabokommunerne og 20 faguddannede i alderen 17-65 har deres gang på GAIA.

– Det nyeste er kantinedriften for 800 studerende på den nærliggende VIA, og det næstnyeste er Akademiet, der har 18 kunstnere tilknyttet, fortæller GAIAs leder Anna Noe Bovin og begynder rundvisningen i Akademiets lille møderum, hvor kunstnerne starter dagen fælles. Her prydes vægge og skabslåger af unikke selvportrætter og rundt ved arbejdspladserne ses de meget individuelle udtryk.

For nylig har medielinjen lavet seks stop motions, små videoer i anledning af 100-året for folkestyret lokalt, hvor demokratiet vælger sine byråd og borgmestre. Inden produktionen har der været møde med de folkevalgte, interviews og studier. Videoerne blev præsenteret ved en fernisering på Laksetorvet og ligger nu på nettet – fantastiske og ufiltrerede!!!

GAIA, ifølge græsk mytologi, Jorden. GAIA beskrives oftest som “Jordens Gudinde”, og målet i Randers-versionen er, at man er med i et fællesskab og har en hverdag, der giver mening.
Det er tydeligt, som vi bevæger os rundt i værksteder og udstilling, at Anna kender sine brugere, deres særkender og kvaliteter, og for nylig har hun fx tilmeldt tre af dem til en censureret udstilling i Finland.

Vi får en snak om ”outsiderart”, om ordet er positivt eller negativt ladet, og Anna smiler skævt, da hun mindes et opkald fra Sjælland, hvor man ønskede at invitere hende over og fortælle om – landskabskunst…
Blandt kunstværkerne er kunst på tændstikker, af tændstikker, ispinde og plastikposer, strikket på pinde så tykke som kosteskafter, lamper af tennisbolde og actimelflasker, minutiøst detaljerede blæktegninger, pompøst malede kæmpeværker, finurlige lerfigurer og Anna inviterer os til at vende tilbage, når værkstederne er i gang, fordi det vil give et helt anderledes og levende indblik.

Se fotos fra rundvisningen nedenfor:

Fotos er taget af Solveig Hansen.