I weekenden den 18. – 20. oktober 2024 holdt Dansk Handicap Forbund kongres på Egmont-højskolen i Hou.
Ca. 100 delegerede, deres hjælpere og personale var samlet til nogle gode dage. Så alt i alt var vi mange.
Her følger lidt – i stikordsform – om de emner, som var oppe at vende.
- Bladet Dansk Handicap Nyt. Hovedkontoret oplyste, at det er muligt stadig at få bladet i fysisk form, såfremt man ønsker det. Det er imidlertid en dyr løsning, både med hensyn til produktion af bladet og de stigende omkostninger til porto. Derfor har man valgt at satse på en elektronisk løsning. Der var indvendinger for og imod denne løsning. Mange fandt det hyggeligt at få et fysisk blad fremfor at sidde bag en computerskærm og læse bladet.
- Vi arbejdede i grupper om, hvad vi ønsker, Hovedforbundet primært burde arbejde med ind i fremtiden.
- Det blev påtalt, at relevante referater og nyhedsbreve ikke ligger på hjemmesiden, hvilket gør det svært at holde sig ajour med forholdene i forbundet. Dette blev taget til efterretning, og det vil man rette op på.
- Der blev spurgt til medlemstallet på landsplan i Dansk Handicap Forbund. Det blev kommenteret, at det stort set er status quo. (Ca. 7500 medlemmer).
- Emnet ”Overgang fra arbejde til pension” er vigtigt, og bliver måske endnu vigtigere i en tid med stigende egenbetaling. Det er vigtigt, at DHF arbejder for, at der skal være gode forhold for både dem, der er på arbejdsmarkedet, og dem, der tager en uddannelse. Men glem ikke dem, der aldrig har været på arbejdsmarkedet.
- Den store demonstration foran Christiansborg fik næsten ingen omtale i medierne.
- Ved de kommunalt ansatte for lidt om handicapområdet? Der er kompensationsordninger, merudgifter, hjælpemidler, flexjob, retten til at ”hyre og fyre”.
- Kongresperioden har indtil nu været på 2 år. Den blev hævet til 4 år efter indstilling fra Hovedkontoret. Begrundelsen var, at det ville give længere tid til at arbejde med tingene. Omvendt koster det noget på det sociale område. Her mente Hovedkontoret dog, at man kunne få flere medlemmer inddraget ved at lave flere, mere lokale arrangementer. Og endelig er der også muligheder for at lave on-line møder. En kongres er også en meget stor udgift. Der vil dog stadig være regionsvalg hvert 2. år, så ved forfald, kan en anden vælges.
- Der var rettelser til nogle få paragraffer i vedtægterne. Det blev foreslået, at man – nu da man er i gang – gennemgår alle paragrafferne i vedtægterne. Det oplyste Hovedkontoret, at man havde gjort.
- Der blev sat spørgsmålstegn ved, om indkaldelse til generalforsamling skal ske på 3 medier – hjemmeside, landsblad og lokalblad. Til dette var svaret ”Ja”. Så rammer man flest mulige medlemmer.
- Da vores ”nye” direktør trådte til i 2014, havde DHF et kæmpestort underskud på op mod 60 mio. kr. Det er nedbragt betragteligt, og man er på rette vej. Konkursen vedr. Den Glade Trøffel (Cafeteria på Stranden) betød dog et tilbageslag på det økonomiske område.
- Forslag om, at det lokale og regionale arbejde styrkes, evt. med diverse undervisningsforløb.
- Det nye formandskab blev valgt:
– Susanne Olsen blev genvalgt som formand.
– Rikke Kastbjerg ønskede ikke på nuværende tidspunkt at blive valgt som næstformand, men Chanette Holst stillede op, og blev valgt.
– Ulla Trøjmer blev valgt som hovedkasserer.
Ved hver kongres uddeles der en arbejdsmarkedspris til henholdsvis en mindre og en stor/større virksomhed.
I år gik den lille arbejdsmarkedspris til Idrætscenter Vendsyssel. Der er 35 ansatte, heraf 8 i flexjob. Idrætscenteret tager i høj grad et socialt ansvar, og tager mange medarbejdere i arbejdsprøvning og praktik, og her kommer de til at føle, at de bliver en del af et større team.
Den store arbejdsmarkedspris gik til Salling Group, som har aktiviteter i 90 kommuner og mange organisationer. Der er ansat 1525 personer i fleksjob på under 10 timer, 270 i fleksjob over 10 timer, på den gamle fleksjobordning 107 personer, og der er andre ansat på kompensationsordninger. Derudover er der hele tiden et flow på 3000 praktikanter. Så absolut en stor virksomhed, som tager ansvar.