Formindsk teksten Forstør teksten Print Sitemap Kontakt

Teaterverden lider af berøringsangst


22-06-2011

Mette Valbjørn Skøtt og Rasmus Strøyer

Teaterverdenen lider af berøringsangst

20. jun. 2011 16.54 Kultur Opdat.: 20. jun. 2011 19.00

En blind, fire døve, spastikere og en håndfuld udviklingshæmmede udgør til sammen skuespillertruppen til "Verdens Bedste Forestilling", som lige nu kan opleves på Edison Scenen på Frederiksberg. Funktionsnedsatte på de skrå brædder er ellers et sjældent syn, teaterverdenen lider nemlig af berøringsangst, mener teaterfolk.

- Jeg tror, der er en berøringsangst. Man er bange for dels at have en funktionsnedsat kollega til at spille op imod én, fordi man ikke ved, hvad man får igen, hvis det for eksempel er en udviklingshæmmet. Det kræver mod at gøre det, fordi man ikke ved, hvad man skal forvente. Men jeg synes, det er teatrets pligt at have det mod, siger Lars Werner Thomsen, der er en af lederne af Glad Teater, som står bag forestillingen.

Ingen vej til scenen
Glad Teater går forrest i kampen om at få funktionsnedsatte ind på de danske teaterscener. Og det er en kamp. Vejen er nemlig ikke banet for at folk med en form for handicap kan komme til at optræde på de skrå brædder, mener Lars Werner Thomsen.

- Det er ikke muligt at komme ind på de kunstneriske uddannelser, hvis du har nogle svære funktionsnedsættelser. De er simpelthen ikke gearet til det. Vores ønske er, at de bliver det på et tidspunkt, så vi bliver overflødige, siger Lars Werner Thomsen.

For at gå forrest i kampen etablerede folkene bag teatret i 2008 en særlig skuespilleruddannelse. Uddannelsen retter sig mod folk med forskellige handicaps, som gerne vil være scenekunstnere, og det første hold færdiguddannede skuespillere er netop blevet udklækket i denne måned. Det er i den forbindelse, at teatergængere nu kan opleve "Verdens Bedste Forestilling".

Alle har begrænsninger
"Verdens Bedste Forestilling" tæller femten uddannede skuespillere, alle med en form for handicap. Og netop ved at skille sig ud, tilfører skuespillerne, ifølge Lars Werner Thomsen, teatret noget helt nyt - et nyt lag i den måde, vi oplever os selv og verden på. Samtidig pointerer dramaturg på forestillingen, Jeppe Kristensen, at ikke kun denne forestillings skuespillere har deres begrænsninger.

- Alle skuespillere er jo mennesker med begrænsninger og særlige evner, som man skal forsøge at udnytte i den forestilling, man er i gang med at lave. På den måde adskiller den her forestilling sig ikke fra andre, mener Jeppe Kristensen.

Teaterverden med snæversyn
Glad Teaters miljø er, ifølge Jeppe Kristensen, et miljø med meget større bredde, meget større variation end det, man normalt møder i teaterverdenen. Men på trods af sine fordele, er der tale om et meget lille miljø, teaterverdenen lider nemlig af snæversyn, mener forestillingens Jeppe Kristensen.

- Jeg tror, at der er en smule snæversyn i teatret angående, hvem man kan se på scenen. Og der er en ide om, at det helst skal være pæne og spændstige mennesker, der skal præsentere alle de dele af vores samfund, som vi har lyst til at se på scenen. Men der er jo ikke nogen indlysende grund til, at det ikke skulle være en handicappet, der viser den handicappede del af verden på scenen, fortæller Jeppe Kristensen.

Som en storbarmet dame
Jeppe Kristensen mener ikke nødvendigvis, at en udviklingshæmmet nødvendigvis skal spille netop en udviklingshæmmet i en forestilling. I nogle roller er det oplagt at bruge et handicap, mener han, men skuespillerne har lige så meget at byde ind med til helt almindelige roller. De funktionsnedsatte skuespillere har bare et bestemt udtryk - som hvis det var en storbarmet dame, der stod på scenen.

- Men hvis man har en handicappet på scenen, så er det også det, den rolle kommer til at handle om. Jeg tror, det er en længere tur. Man skal både som kunstner og som publikum vænne sig til, at det ikke behøver være en gimmick i sig selv, Jeppe Kristensen.


"Verdens Bedste Forestilling" havde premiere den 18.juni på Edison Scenen på Frederiksberg.

Marie-Louise 22. juni
Øvrige nyheder
Aarhus Kommunes handicappris 2017
05-12-2017
Boligministeren under pres
18-05-2017
Hjælp til Aarhus kommune:
02-11-2016
Tilbagebetaling af 600.000kr til mennesker med handicap
02-11-2016
Formand Rikke Kastbjerg | Østerby Allé 20 | 8310 Tranbjerg J | Telefon: 2022 0423 | E-mail: k@stbjerg.dk

Accesskeys  © Dansk Handicap Forbund - Århus afdelingen  Login